Facebook Toestaan Niet toestaan

SC Berlikum doet zichzelf tekort tegen VVI en lijdt geflatteerde nederlaag

11 februari 2024 11:00

Roelof Zwart

Drie wedstrijden gespeeld, nul punten, slechts één doelpunt gemaakt en maar liefst vijftien stuks tegen. Het zijn statistieken na de winterstop van het seizoen 2023/2024 waar men bij SC Berlikum absoluut niet trots op en logischerwijs bij lange na niet tevreden over is, maar het bedraagt wel de keiharde realiteit. En dus telde er afgelopen zaterdag tijdens het duel tegen VVI, dat zich eveneens in de onderste helft van de ranglijst in de 2e Klasse K bevindt, op eigen veld maar één ding en dat was met veel wilskracht jagen op eerherstel. Maar ook deze keer kwamen de oranjehemden uit Noordwest-Friesland van een koude kermis thuis. Want in een duel waarin zij het zelf nalieten om meerdere honderd procent kansen tot een doelpunt te promoveren, was het de oranje brigade uit het zuidwesten van de provincie die wel adequaat wist op te treden voor het doel. Details draaien SC Berlikum bovendien weer de das om en zo won VVI met cijfers die totaal niet bij het beeld van het duel pasten (0-4).

Het hondstrouwe Berlikum-publiek zag bij de opkomst der beide elftallen dat hoofdtrainer Yannick de Boer wederom noodgedwongen had moeten sleutelen aan de startopstelling. Zo waren middenvelder Hein Joostema (een blessure) en aanvaller Hessel Postma (ziekte) deze keer de nieuwe afwezigen, waardoor rechtsachter Marc van der Heide aan de aftrap mocht starten, Hendrik Jan van der Baan weer doorschoof richting het middenveld en de van een kwetsuur teruggekeerde Noah Josephia op linksvoor begon. Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter IJkema, die als jongeling het duel goed leidde, begon Berlikum sterk en liet het na om na vijf minuten op voorsprong te komen. Thomas Dijkstra dook op voor de neus van VVI-goalie Jelle Jelsma en na optreden van die laatste kwam de afvallende bal voor de voeten van de meegelopen Ruben Jellesma. Maar in plaats van het leer hard tegen het net te schieten, mikte hij deze op de enige nog overgebleven VVI-er die in de doelmond stond.

Na een afzwaaier van Patrick Nauta enkele minuten later kroop VVI iets meer uit haar schulp maar bleven doelkansen voor de bezoekers uit Idskenhuizen uit. Twee corners leverden een kopbal voorlangs van Geert-Jan van der Molen en een hard schot over van Jitze Lindeboom op, waarna Johannes Lindeboom een bal hoog over werkte. Na iets minder dan een halfuur spelen meldde Berlikum zich weer voor het doel van VVI en leek de openingstreffer opnieuw aanstaande. Thomas Dijkstra werd fraai de diepte in gestoken door Ruben Jellesma en in de een-op-een met Jelle Jelsma leek het Dijkstra te lukken om de bal tussen de palen te mikken. Deze rolde richting verre hoek terwijl de meegesprinte Noah Josephia rustig toekeek, maar juist daardoor ontstond er geen doelpunt. Wat heet, de bal hobbelde tegen de paal en ging naast. Had Josephia het laatste zetje gegeven dan was Berlikum aan de leiding gekomen.

In plaats van verdiend met twee doelpunten voor te staan, was het VVI dat uit het niets drie minuten later wel op voorsprong kwam. Een voorzet vanaf de rechterkant werd gemist door Timo Tuinenga en zo kwam de bal voor de voeten van Thom van Lingen, die controleerde en tegendraads binnenschoot. Wederom een mentale tik voor Berlikum, dat zo wederom in de achtervolging moest. De achterstand had binnen twee minuten na de pauze teniet moeten worden gegaan, maar daarbij ging de bal er tot ongeloof van de thuisploeg wéér niet in. Een scrimmage in de zestienmeter van VVI zorgde ervoor dat Thomas Dijkstra de bal in tweede instantie bij Hendrik Jan van der Baan kreeg, maar diens inzet werd net zoals in de eerste helft van de lijn gehaald door een VVI-er. Het was de derde gemiste honderd procent kans.

In tegenstelling tot voor de thee lukte het VVI in het tweede bedrijf om in aanvallend opzicht meer klaar te spelen. Na de mogelijkheid van Van der Baan was het Jitze Lindeboom die het eindstation was van een goede aanval, maar naast schoot, en de opgestoomde rechtsachter Rutger Portena die van zeer ver erg hard voorlangs schoot. Na iets meer dan een uur spelen verdubbelde VVI echter wel haar voorsprong. Een hoge bal ging richting Berlikum-doelman Djurre Seerden, maar in plaats van een vangbal liet hij los en was de rebound een prooi voor Thom van Lingen, die onberispelijk raak schoot. Berlikum was zichtbaar aangeslagen door de nieuwe tegenvaller, wat VVI in de kaart speelde. Na een harde pegel van Giedo de Weerd in de korte hoek een kwartier voor tijd, welke goed werd gepakt door Djurre Seerden, was het De Weerd die drie minuten later wel scoorde. Na een bal vanaf links schoot hij de bal vanaf randje zestien tegendraads binnen en zo waren de drie punten binnen voor de bezoekers.

Jan Faber deed er namens VVI echter nog een klein schepje bovenop acht minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd door na een vlotlopende aanval over links de bal in de as binnen te lopen. Berlikum hield opnieuw onnodig openhuis en liet vervolgens na een zeer verdiende eretreffer te maken. Een minuut na de vierde VVI-treffer raakte Thomas Dijkstra de buitenkant van de paal nadat Jelle Jelsma onder een lange bal doorging en nadat Dijkstra diep in de blessuretijd nog een keer op Jelsma stuitte, was het Hendrik Jan van der Baan die de hoekschop die daarop volgde tegen de tweede paal kopte. Het mocht dus blijkbaar ook niet voor de thuisploeg en meteen na deze laatste mogelijkheid floot IJkema het duel uit.

SC Berlikum bleef zodoende op de hatelijke nut wat betreft het jaar 2024 en krijgt nu twee weken de tijd om te herstellen en zich opnieuw op te laden. De voorjaarsonderbreking wat betreft het competitievoetbal staat namelijk voor de deur met twee weekenden zonder een officieel optreden. Op zaterdag 2 maart wacht uur de clash bij en tegen SC Bolsward (aftrap om 15.00 uur) en daarom wordt er een week eerder (zaterdag 24 februari) een oefenduel afgewerkt. Op het eigen sportcomplex is dan VV SDS vanaf 14.30 uur de sparringpartner.

Opstelling SC Berlikum: Djurre Seerden; Marc van der Heide (69’ Ruben Brouwer), Jochem Kuperus, Timo Tuinenga (69’ Wessel Brouwer), Youri de Brouwer; Jasper Zijlstra, Hendrik Jan van der Baan, Ruben Jellesma; Patrick Nauta (C), Thomas Dijkstra en Noah Josephia

Scheidsrechter: Jesper IJkema

Scoreverloop:
32’ 0-1, Thom van Lingen
64’ 0-2, Thom van Lingen
78’ 0-3, Giedo de Weerd
82’ 0-4, Jan Faber

Gele kaarten: Marc van der Heide, Jochem Kuperus, Thomas Dijkstra (SC Berlikum) en Jitze Lindeboom (VVI)

Balsponsor: Dobben Installaties