Facebook Toestaan Niet toestaan

SC Berlikum in tweede bedrijf ruim de boot in op bezoek bij VV Heerenveen

28 januari 2024 21:45

Roelof Zwart

Na het verloren openingsduel van 2024 in competitieverband op eigen veld tegen FVC (1-4) mocht SC Berlikum zich afgelopen zaterdag proberen te revancheren ten opzichte van deze nederlaag. De plaats van handeling daarbij was Sportpark Skoatterwâld en de tegenstander VV Heerenveen, het team uit de 2e Klasse K dat vorig voetbaljaar acteerde in de 1e Klasse E op zondag en in de regio Oost en uiteindelijk daaruit degradeerde. Voorafgaand aan deze partij stond de thuisploeg in de middenmoot op de negende stek, terwijl de bezoekers de elfde positie op de ranglijst nog altijd bezetten. Oftewel: voor beide een ontmoeting waar wederom kostbare punten vielen te verdienen. Dat laatste deed blauw-wit daadwerkelijk, want na een doelpuntloze eerste helft brak VV Heerenveen na rust snel de ban en na een dubieus moment met een rode kaart voor SC Berlikum vielen er nog drie doelpunten (4-0).

Op het voor de oranjehemden ongebruikelijke en late tijdstip van klokslag 17.00 uur werd er afgetrapt op het prima te bespelen grasveld. De aanwezige SCB-supporters zagen daarbij dat Marc van der Heide en Ruben Jellesma weer een basisplek genoten door blessures bij zowel Noah Josephia als Jasper Zijlstra. Als gevolg daarvan stond Hendrik Jan van der Baan niet op rechts- maar op linksback en daarnaast maakte op de bank Youri de Brouwer z’n rentree na een kwetsuur. Vanaf het eerste fluitsignaal van arbiter Van der Wal was het wedstrijdbeeld als volgt: Heerenveen had de bal in bezit en combineerde goed, terwijl Berlikum vanuit een gedegen collectief loerde op de counter. Grote doelkansen leverde dat voor beide kampen in eerste instantie niet op. Een harde vrije trap van Yannick Eerden halverwege de helft was de grootste van Heerenveen, maar werd door Berlikum-goalie Djurre Seerden weggebokst. Een kleine tien minuten voor de rust bracht Berlikum zelf het eerste wapenfeit en leek dat bijzonder succesvol te doen, maar de prima treffer van Thomas Dijkstra op aangeven van Walter Snieder telde niet. De assistent-scheidsrechter stak zijn vlag omhoog en daardoor werd het doelpunt afgekeurd door Van der Wal wegens buitenspel van laatstgenoemde.

Met de brilstand nog op het bord veranderde er na de thee aanvankelijk ook weinig aan het spelbeeld. Echter, nadat Jonah Tob Talan namens Heerenveen na twee minuten zag dat een schot van hem rakelings naast ging volgde zes minuten later wel het openingsdoelpunt. Na een niet goed verwerkte terugspeelpass van Djurre Seerden was het Bram Duijker die hier optimaal van wist te profiteren en de bal over de sluitpost heen in het doel mikte. Een hard gelag voor Berlikum, dat tot dat moment uitstekend standhield in het treffen, maar nu in de achtervolging moest. Tot overmaat van ramp zag de ploeg twee minuten later dat een speler vroegtijdig mocht gaan douchen. Na een voorzet richting de tweede paal, waarbij buitenspel werd geconstateerd door de assistent-scheidsrechter, liet Van der Wal verdergaan en kwam de bal uiteindelijk in de doelmond en daar was het Timo Tuinenga die met een reflex hands maakte. Direct rood was het oordeel van de arbiter, tot enorme woede aan Berlikum-zijde, want het buitenspelsignaal tijdens deze aanval werd in de wind geslagen door de leidsman en ook volgde er, in tegenstelling tot voor de rust, geen hoor en wederhoor langs de zijlijn.

Wat restte was daardoor een strafschop voor Heerenveen en deze werd feilloos benut door Bram Duijker. De missie van Berlikum om in het restant van het duel deze achterstand goed te maken werd zodoende eveneens een lastige. Wat heet, de thuisploeg wist in de persoon van Loet van der Valk en Jasper Bol Raap nog tweemaal het net te laten bollen, waarbij ook gerust nog veel meer doelpunten hadden kunnen vallen. De bezoekers daarentegen wisten in aanvallend opzicht logischerwijs weinig meer klaar te spelen, al had Thomas Dijkstra nog wel een strafschop verdiend. Na een sprint richting de vijandige zestien en voorbij de goalie van Heerenveen, Thijs Roffel, werd de centrumspits gevloerd, maar Van der Wal zag er geen overtreding in. Zonder blessuretijd bij te trekken floot de leidsman na negentig minuten af.

Met exact dertien van de 26 reguliere competitiewedstrijden achter de rug, waarvan er twee winnen werden afgesloten, twee gelijkgespeeld en negen verloren en er dus acht punten zijn verzameld, begint SC Berlikum komende zaterdag aan de terugronde in de 2e Klasse K en is het allereerst tijd voor het bezoek aan GAVC. De aftrap in Grou is zaterdag om 16.00 uur.

Opstelling SC Berlikum: Djurre Seerden; Marc van der Heide (64’ Ruben Brouwer), Jochem Kuperus (71’ Youri de Brouwer), Timo Tuinenga, Hendrik Jan van der Baan; Hein Joostema, Ruben Jellesma, Patrick Nauta (C), Hessel Postma (71’ Wessel Miedema); Walter Snieder (57’ Jisse Kemper) en Thomas Dijkstra

Scheidsrechter: Feije van der Wal

Scoreverloop:
53’ 1-0, Bram Duijker
57’ 2-0, Bram Duijker
68’ 3-0, Loet van der Valk
81’ 4-0, Jasper Bol Raap

Gele kaarten: Bo Antonissen (VV Heerenveen) en Hessel Postma (SC Berlikum)

Rode kaart: Timo Tuinenga (SC Berlikum)