Facebook Toestaan Niet toestaan

SC Berlikum in tweede bedrijf ten onder tegen VV Sneek Wit Zwart

26 november 2023 22:15

Roelof Zwart

Met vier punten uit de duels tegen achtereenvolgens VV Dronrijp (2-0) en SC Leovardia (1-1) mocht SC Berlikum afgelopen zaterdag de degens kruisen met de ploeg die in de eerste acht speelrondes in de 2e Klasse K nog niet verloor: VV Sneek Wit Zwart (vier zeges en vier gelijke spelen). De Sneekers gelden als één van de ploegen die dit seizoen meedoet om de hoogste plekken op de ranglijst, maar moesten exact een week voor de ontmoeting toekijken hoe de eerste periodetitel naar Zeerobben ging als gevolg van een remise tegen FVC (2-2). Berlikum daarentegen hoopte opnieuw een resultaat te bewerkstellingen en daarmee de goede reeks door te trekken, maar moest uiteindelijk toezien hoe Sneek Wit Zwart in de tweede helft het veldoverwicht in doelpunten wist om te zetten en drie keer het net wist te laten bollen (0-3).

Bij het samenstellen van de wedstrijdselectie voor de ontmoeting kon Berlikum-hoofdtrainer Yannick de Boer, weer hersteld van ziekte, de namen van zijn aanvoerder Ruben Jellesma en Ruben Brouwer weer noteren als aanwezigen, maar kon hij door privéomstandigheden deze keer geen beroep doen op Patrick Nauta en stond Robert Machiela buitenspel vanwege een blessure. Met een verstevigde defensie (Jochem Kuperus stond net zoals tijdens het treffen bij en tegen SC Leovardia in de basis en ook Timo Tuinenga was gewoon inzetbaar) trokken de oranjehemden vol goede moed ten strijde, maar waren de eerste mogelijkheden op een doelpunt voor VV Sneek Wit Zwart. Het was echter tweemaal op rij een blok dat voorkwam dat Steffen Haytema en Jan Dommerholt de bal niet op doel maar naast schoten. De gasten mochten daardoor meerdere hoekschoppen nemen en bij één van die corners eindigde een indraaiende bal van Leon de Vries in één keer op de paal en werd de afvallende bal niet het doel in gewerkt, waardoor Berlikum aan een achterstand ontsnapte na een kwartier spelen De thuisploeg dacht twee minuten later zelfs op voorsprong te komen na goed doorgaan en uiterst beheerst afronden met een lob van Walter Snieder, maar daarbij zag scheidsrechter Rozema dat Snieder in het duel met zijn directe tegenstander te veel zijn armen gebruikte. Tijdens de fase daarna die duurde tot de rust was het spelbeeld eentonig: Sneek Wit Zwart aan de bal en Berlikum dat goed de rijen gesloten hield en daardoor weinig kansen weggaf.

Hoe anders was dat in het tweede bedrijf, waarin Sneek Wit Zwart al binnen honderdtwintig seconden op voorsprong kwam. Nadat Berlikum de bal veroverde voor de eigen zestien was het Ruben Jellesma die de bal wegschoot en Steffen Haytema die deze voor zijn benen kreeg en vervolgens uiterst precies, hard en buiten het bereik van Berlikum-goalie Djurre Seerden op doel wist te schieten en daardoor scoorde. Exact een minuut later had de thuisploeg deze achterstand alweer te niet kunnen doen, toen Thomas Dijkstra zomaar de bal ontving van de defensie van de bezoekers, maar vervolgens niet doel wist te treffen. In de een-op-een met Sneek Wit Zwart-goalie Niels Kuperus schoof hij de bal slechts ver naast. In minuut negen na de rust verdubbelde Sneek Wit Zwart de voorsprong na een geslaagde combinatie door het hart van de Berlikum-defensie en was het Robin Semplonius die de bal daarbij binnenschoot. Halverwege de helft volgde de definitieve beslissing, toen Leon de Vries een vrije trap mocht nemen en deze feilloos in de verre hoek deponeerde. Berlikum kreeg daarna nog wel kansen op een eretreffer, maar daarbij had Thomas Dijkstra tweemaal op rij het vizier niet op scherp staan en gingen schoten over. Ook Sneek Wit Zwart kreeg nog mogelijkheden op een vierde doelpunt, maar ook daarbij gingen de ballen niet op doel maar naast en over. Zo eindigde de wedstrijd zonder een slotoffensief en verdere noemenswaardige momenten voor de doelen.

Komende zaterdag mag Berlikum het opnieuw gaan proberen tegen één van de hoogvliegers uit de competitie en gaat het op bezoek bij SC Stiens. Vanaf 14.30 uur gaat de bal dan rollen.

Opstelling SC Berlikum: Djurre Seerden; Marc van der Heide (59’ Ruben Brouwer), Jochem Kuperus (82’ Youri de Brouwer), Jasper Zijlstra, Timo Tuinenga (59’ Wessel Miedema), Noah Jospehia; Hein Joostema (82’ Mart Tuinenga), Hendrik Jan van der Baan, Ruben Jellesma (C); Walter Snieder en Thomas Dijkstra

Scheidsrechter: Martin Rozema

Scoreverloop:
47’ 0-1, Steffen Haytema
53’ 0-2, Robin Semplonius
67’ 0-3, Leon de Vries