Facebook Toestaan Niet toestaan

SC Berlikum blijft puntloos door thuisnederlaag tegen SC Bolsward

8 oktober 2023 22:30

Roelof Zwart

In speelronde drie van de reguliere competitie in de 2e Klasse K stond afgelopen zaterdag de clash der kampioenen van de 3e Klasse B en A tijdens het voorbije voetbaljaar 2022/2023 op het programma: SC Berlikum tegen SC Bolsward. De plaats van handeling daarbij was eerst Sportcomplex De Koekoek te Berltsum en voor eerstgenoemde vereniging een nieuwe kans om de eerste punten in de competitie binnen te halen, terwijl laatstgenoemde formatie kon voortborduren op de overwinning in de thuiswedstrijd tegen FVC van een week eerder (3-1). Uiteindelijk ging de promovendus uit de elfstedenstad met een terechte zege aan de haal en bleef Berlikum als nieuwkomer voor de derde wedstrijd op rij met lege handen achter: 2-4.

In het treffen op eigen veld kon SC Berlikum-hoofdtrainer Yannick de Boer, op middenvelder Jisse Kemper na, een beroep doen op een volledig fitte en beschikbare selectie. Dat hield in dat de van een schorsing teruggekeerde Timo Tuinenga en Hessel Postma wederom konden rekenen op een basisplek. Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Van der Wal trokken beide partijen ietwat voorzichtig ten strijde en viel na veertien minuten het eerste moment van het duel te noteren. Een volley van Berlikum in de persoon van Patrick Nauta ging echter over. Vier minuten later liet de thuisploeg zich zien in de zestien van de tegenstander en was het zelfs zo dat de bal tot verbazing van vriend en vijand op de stip ging. Een keurige ingreep van Bolsward-sluitpost Jelle Huitema na een actie van Thomas Dijkstra werd door de arbiter beoordeeld als onreglementair en diezelfde Dijkstra pakte het cadeautje uit met een zuiver binnengeschoten strafschop. Het was het signaal voor Bolsward om een tandje bij te zetten en kansen gingen via Romano Perridon en Davey Lohman gingen naast en over. Bij Berlikum daarentegen zag men dat na bijna een halfuur spelen een deze keer wel terechte strafschop niet doorging, waardoor een uitgelezen mogelijkheid op een tweede doelpunt niet volgde. In plaats daarvan kwam Bolsward vijf minuten later langszij en was het Davey Lohman die met een loepzuivere afstandspoging het net liet bollen. En de bezoekers gingen daarna door en via Mounir Bou-Asrar kwam het vier minuten later zelfs op voorsprong. De aanvoerder wist een voorzet van dichtbij binnen te tikken. En toen was de koek nog niet op voor Bolsward in de eerste helft, want vlak voor het rustsignaal maakte Roy van Hiel van dichtbij ook de 1-3.

Daardoor restte er voor Berlikum niets anders dan gaan voor een snelle aansluitingstreffer in het tweede bedrijf en die kan kwam er ook metten, maar daarbij was het Walter Snieder die binnen een minuut een voorzet niet voorbij Jelle Huitema kreeg. Twee minuten daarna was het wel raak, maar niet voor oranje-wit. Bij een Bolswardse hoekschop viel de bal neer bij de tweede paal en was het verdediger Jelle Huitema (zelfde naam als de doelman) die deze wist binnen te koppen, terwijl Berlikum-doelman Wytze Wassenaar niet goed bij de bal kwam. De opdracht van de thuisploeg werd daardoor nog stukken lastiger, maar kreeg na bijna een uur een boost door een nieuwe treffer van topschutter Thomas Dijksta. Bij een afvallende bal na een corner hoe zijn poging door een mêlee van benen nipt over de doellijn ging. Het zorgde ervoor dat Berlikum het momentum naar zich toe trok, maar de aansluitende derde treffer viel niet. Zo schoot Dijkstra over, werd een kopbal van invaller Hendrik Jan van der Baan net over getikt door goalie Jelle Huitema en zag Hessel Postma een schot worden gestopt door diezelfde Huitema. Maar na een tijdje verdween het momentum weer en was Bolsward nog een keer dicht bij een doelpunt. Na een rappe counter schoot invaller Christiaan Stremler de bal echter net voorlangs. Het slotoffensief van Berlikum kwam ook niet van de grond en zo kon arbiter van der Wal na iets minder dan drie minuten blessuretijd de wedstrijd affluiten.

Komende zaterdag mag SC Berlikum in een uitwedstrijd op jacht naar het eerste resultaat in de reguliere competitie en gaat het op bezoek bij buurman VV Sint Annaparochie. De ploeg waartegen het in bekerverband op zaterdag 23 september in een enerverende ontmoeting op de valreep gelijkspeelde (3-3). De ploeg uit Het Bildt wist afgelopen zaterdag vertrouwen te tanken door een punt over te houden aan het treffen bij en tegen FVC (0-0). De aftrap op Sportpark De Waaie is zaterdag iets later dan gebruikelijk, namelijk om klokslag 16.00 uur.

Opstelling SC Berlikum: Wytze Wassenaar; Marc van der Heide, Timo Tuinenga, Ruben Brouwer (57’ Hendrik Jan van der Baan), Noah Josephia (46’ Youri de Brouwer); Ruben Jellesma (C), Jasper Zijlstra, Patrick Nauta; Walter Snieder (83’ Mart Tuinenga), Thomas Dijkstra en Hessel Postma

Scheidsrechter: Feije van der Wal

Scoreverloop:
18’ 1-0, Thomas Dijkstra (strafschop)
34’ 1-1, Davey Lohman
37’ 1-2, Mounir Bou-Asrar
45’ 1-3, Roy van Hiel
48’ 1-4, Jelle Huitema
58’ 2-4, Thomas Dijkstra

Gele kaarten: Ruben Jellesma (SC Berlikum) en Quinten Hartman (SC Bolsward)

Balsponsor: De Zeeuw Schoonmaakservice