Facebook Toestaan Niet toestaan

SC Berlikum ten onder tegen GAVC bij rentree als tweedeklasser

24 september 2023 22:00

Roelof Zwart

Na een voorbereidingsperiode van welgeteld zeven weken met daarin drie oefenwedstrijden en drie duels in bekerverband begon het voetbaljaar 2023/2024 voor SC Berlikum gisteren dan pas echt. Tijdens de seizoensouverture in de 2e Klasse K stond voor de ploeg in het oranje-wit en promovendus het thuistreffen met de Grouster Amateur Voetbal Club te wachten, dat voor het tweede jaar op rij haar opwachting mag maken in deze klasse op de zaterdag. Die ervaring zorgde er voor dat de bezoekers uit het watersportdorp met de zege aan de haal gingen, want na negentig minuten stond er een 1-3 eindstand op het scorebord.

Het aanwezige publiek op Sportcomplex De Koekoek zag dat bij Berlikum in het centrum van de verdediging een basisplek voor Jisse Kemper was ingeruimd als gevolg van een schorsing van Ruben Brouwer en een blessure bij diens beoogde vervanger Jasper Zijlstra, ontstaan in het bekerduel tegen VV Sint Annaparochie. Daarnaast maakte aanvaller Walter Snieder z’n rentree. De elf binnen de lijnen moesten echter toezien hoe GAVC vanaf de aftrap het spel dicteerde en binnen twee minuten op voorsprong kwam. Het was Sander van Remmen die een lage voorzet bij de tweede paal beheerst binnenschoot. En de Grousters gingen door, maar zagen dat Berlikum-doelverdediger Wytze Wassenaar tweemaal goed wist te redden na schoten tussen de palen. In de 22e minuut had Wassenaar echter geen antwoord op een inzet van Yoran Bijlsma, die bij een corner volledig vrij stond en kon binnenkoppen. Na iets meer dan een halfuur spelen kon Sander van Remmen aanleggen voor een derde doelpunt, maar jaagde hij de bal goed hoog over. En Berlikum, dat moest tot de 34eminuut wachten voordat het aanvallend iets kon klaarspelen, maar de poging van Walter Snieder werd een prooi voor GAVC-goalie Wessel Meijer. Zo was de marge van GAVC bij rust twee treffers.

Berlikum had daardoor bij de start van de tweede helft nog steeds uitzicht op een resultaat en ging vol goede moed jagen op de aansluitingstreffer. En hoewel het eerste kansje na de pauze nog voor GAVC was (een kopbal van Stef Tjalma ging over), viel die treffer na zeven minuten spelen. Een teruggetrokken bal van Hessel Postma op rechts werd door doelman Wessel Meijer op ongelukkige wijze in eigen doel gewerkt. Slechts twee minuten later had Patrick Nauta de gelijkmaker op zijn schoen, maar zag hij dat een indraaiende poging net naast ging. Maar ook GAVC bleef gevaarlijk en nadat Walter Snieder vol overgave nog een bal voor de lijn wist te blokken na een vrije trap, kregen de bezoekers na precies een uur spelen een strafschop als gevolg van een ongelukkige handsbal van Timo Tuinenga. De verdediger kreeg tevens een gele kaart wegens hevig protesteren bij arbiter Boringa en moest vervolgens toezien hoe Tjeerd Andries Andringa de penalty benutte. Berlikum kon daardoor overnieuw beginnen, maar herpakte zich goed van de tegenslag. Een schot van aanvoerder Ruben Jellesma was voor Wessel Meijer, waarna invaller Wessel Miedema in vrije positie een puntgave voorzet van Thomas Dijkstra hard over kopte. In de 75e minuut volgde het moment dat de wedstrijd deed beslissen. Timo Tuinenga moest vroegtijdig het veld verlaten na een tweede gele prent en zo mocht Berlikum het laatste kwartier met een man minder aan een bijna onmogelijke missie beginnen. Er volgden nog kansen voor GAVC op meer treffers, maar daarbij redde Wytze Wassenaar tweemaal en gingen twee schoten rakelings voorlangs, terwijl Thomas Dijkstra namens Berlikum nog een keer een bal over werkte. Na een korte blessuretijd floot scheidsrechter Boringa het duel naar het verleden.

Komende zaterdag mag SC Berlikum proberen zich te revancheren en gaat het op bezoek bij de ploeg die eveneens in de oranje kleur ten strijde trekt: VVI uit Idskenhuizen. De aftrap van het duel op Sportpark De Tripe is om klokslag 14.30 uur.

Opstelling SC Berlikum: Wytze Wassenaar; Marc van der Heide (65’ Hein Joostema), Timo Tuinenga, Jisse Kemper (77’ Youri de Brouwer), Noah Josephia; Ruben Jellesma (C), Mart Tuinenga (46’ Kars Valkema), Patrick Nauta; Walter Snieder (65’ Wessel Miedema), Thomas Dijkstra en Hessel Postma

Scheidsrechter: Jeen Boringa

Scoreverloop:
2’ 0-1, Sander van Remmen
22’ 0-2, Yoran Bijlsma
52’ 1-2, Wessel Meijer (eigen doelpunt)
60’ 1-3, Tjeerd Andries Andringa (strafschop)

Gele kaarten: Timo Tuinenga (twee keer, SC Berlikum)

Rode kaart: Timo Tuinenga (twee keer geel, SC Berlikum)

Balsponsor: Frieseoccasions.nl