Facebook Toestaan Niet toestaan

SC Berlikum en VV Sint Annaparochie houden elkaar in evenwicht

17 september 2023 14:15

Roelof Zwart

Tijdens de derde en laatste speelronde in de groepsfase van de bekercompetitie werd onder wederom schitterend nazomerweer gisteren een prachtig affiche afgewerkt door SC Berlikum. Op het eigen Sportcomplex De Koekoek kregen de oranjehemden visite van de plaatselijke VV uit buurdorp Sint Annaparochie, een duel dat tijdens het seizoen 2023/2024 ook in competitieverband zal worden uitgevochten. Het in groten getale aanwezige publiek kreeg een waar spektakelstuk voorgeschoteld, want na een 0-2 voorsprong voor de Bildtse brigade en een comeback van Berlikum naar 3-2 viel in extremis nog de gelijkmakende 3-3.

Zoals al enige tijd bekend zijn SC Berlikum en VV Sint Annaparochie dit voetbaljaar eveneens elkaars opponenten in de 2e Klasse K als gevolg van het kampioenschap en de bijbehorende promotie van eerstgenoemde en de overstap van het zondag- naar het zaterdagvoetbal van laatstgenoemde. Met nog exact een week te gaan tot de start van die competitie mocht het treffen worden beschouwd als de allerlaatste testcase. Na het eerste fluitsignaal van arbiter IJkema waren het de in het zwart-wit gestoken bezoekers die gretiger voor de dag kwamen dan de thuisploeg en dat resulteerde na tien minuten in een vroeg openingsdoelpunt. In de nastoot van een hoekschop was het centrumspits Marc Bakker die de bal tegen de touwen kopte en zijn team in extase bracht. Exact zes minuten later werd de vreugde aan de zijde van Sint Annaparochie nog groter, toen Berlikum-verdediger Ruben Brouwer het leer niet oppikte en daardoor Jurre Tjepkema oog-in-oog met goalie Djurre Seerden kwam te staan. Wat volgde was het tweede doelpunt van de middag, want Tjepkema rondde beheerst af. Berlikum moest dus aan de bak, maar kreeg tot aan de veertigste minuut weinig voet aan de grond op de vijandige helft. De eerste doelpoging kwam toen via Thomas Dijkstra, maar het was Sint Annaparochie-doelman Job Roersma die het harde schot wist te keren. Vlak voor de pauze wist Dijkstra wel doel te treffen na een steekbal van Patrick Nauta en een listige inzet, waardoor Berlikum met een achterstand van maar één doelpunt in de kleedkamer belandde.

Waar Sint Annaparochie het grootste gedeelte van het eerste bedrijf de bovenliggende partij was, deelde Berlikum bijna de gehele tweede helft de lakens uit. De gelijkmaker viel dan ook vlug en het was opnieuw Thomas Dijkstra die scoorde. Na balverlies op het middenveld wist Mart Tuinenga de weglopende Hessel Postma te bedienen en laatstgenoemde legde op zijn beurt de bal panklaar voor Dijkstra. De thuisploeg ging daarna op jacht naar de voorsprong, welke in de lucht hing. Zo kopten Timo Tuinenga en Jisse Kemper voorzetten in de handen van de sluitpost en over en raakte Hessel Postma keihard de kruising met een schot na een snelle counter. Een kwartier voor het verstrijken van de reguliere speeltijd viel uiteindelijk het derde oranje-witte doelpunt. Na een ongelukkige handsbal in de zestien ging de bal op de penaltystip en was het Thomas Dijkstra die Job Roersma wist te verschalken, waarmee Dijkstra een zuivere hattrick op zijn naam schreef. Sint Annaparochie legde zich echter nog niet neer bij verlies en creëerde een aantal mogelijkheden, maar wist Djurre Seerden niet aan het werk te zetten. Berlikum daarentegen liet de kansen op een vierde doelpunt liggen, waardoor het duel spannend bleef. Diep in blessuretijd kwam Sint Annaparochie echter nog langszij en was het de naar voren gestuurde centrumverdediger Erwin Riemersma die een voorzet van Auke Heidinga bij de tweede paal met het hoofd over de lijn werkte. Het was één van de laatste echte acties van de wedstrijd en zo kreeg deze toch geen overwinnaar.

Door deze remise eindigen de bekeravonturen van SC Berlikum en VV Sint Annaparochie wat betreft dit seizoen en kan de focus volledig op de competitie. Daarin mag Berlikum komende zaterdag voor de derde week op rij aantreden op eigen sportcomplex en is GAVC uit Grou de tegenstander (aftrap 14.30 uur), terwijl Sint Annaparochie bij Heerenveense Boys op bezoek gaat. Nog bijzonder om te vermelden: zaterdag over precies drie weken (14 oktober) nemen Berlikum en Sint Annaparochie het bij laatstgenoemde vereniging opnieuw tegen elkaar op.

Opstelling SC Berlikum: Djurre Seerden; Marc van der Heide (69’ Kars Valkema), Timo Tuinenga, Ruben Brouwer (46’ Jisse Kemper), Noah Josephia (69’ Youri de Brouwer); Ruben Jellesma (C), Jasper Zijlstra, Mart Tuinenga (86’ Wessel Miedema); Patrick Nauta, Thomas Dijkstra en Hessel Postma

Scheidsrechter: Jesper IJkema

Scoreverloop:
10’ 0-1, Marc Bakker
16’ 0-2, Jurre Tjepkema
45’ 1-2, Thomas Dijkstra
51’ 2-2, Thomas Dijkstra
76’ 3-2, Thomas Dijkstra
90+5’ 3-3, Erwin Riemersma

Gele kaarten: Jurre Brouwer (VV Sint Annaparochie)

Balsponsor: Jaap Plekkringa en Auke en Tjitske Miedema