Facebook Toestaan Niet toestaan

SC Berlikum laat stunt tegen Drachtster Boys in extremis uit handen glippen

10 september 2023 15:00

Roelof Zwart

Onder tropisch maar bovenal schitterend nazomerweer stond er voor SC Berlikum gisteren in speelronde twee van de poulefase van de bekercompetitie wederom een mooie uitdaging te wachten. Op het eigen Sportcomplex De Koekoek troffen de oranjehemden net als een week daarvoor (toen tegen Broekster Boys) een opponent uit de 1e Klasse, namelijk Drachtster Boys. In tegenstelling tot de wedstrijd in Damwâld, welke met 4-0 verloren ging, sleepte de formatie van hoofdtrainer Yannick de Boer ditmaal een verrassend resultaat uit het vuur, waarbij het een tweetal minuten scheelde of het was een reuzestunt geworden. Want in plaats van met 2-1 te zegevieren eindigde het duel op de valreep in 2-2, maar ook met die uitslag kon Berlikum terugkijken op een prachtig optreden met een dito prestatie.

Op het wedstrijdformulier ontbraken bij Berlikum opnieuw een aantal vaste namen vanwege vakanties en blessures bij Noah Josephia en Walter Snieder, waardoor er rechts in de aanval een plek voor O19-speler Mart Tuinenga (17) was ingeruimd. En ook Ruben Brouwer mocht na het uitzitten van een schorsing wederom zijn opwachting maken centraal in de defensie. In het eerste bedrijf was het de thuisploeg die al vlot een kans kreeg op de openingstreffer, maar helaas wist Hessel Postma deze niet te verzilveren. Na een combinatie over meerdere schijven ging zijn inzet rakelings voorlangs. Na de eerste drinkpauze ontbrande het duel zich meteen en was het Drachtster Boys dat binnen twee minuten zeer dicht bij de voorsprong was. Routinier en tevens voormalig prof Sicco Bouwer kreeg eerst via een kluts de bal voor de voeten, waarna zijn inzet op de buitenkant van de paal eindigde en het veld weer in ging. Een minuut later was Bouwer opnieuw de schutter, maar ditmaal moest hij ook toezien hoe Berlikum-doelman Wytze Wassenaar met een fantastische redding het bekeken schot onder de lat vandaan haalde. Vrijwel meteen daarna was het op de overzijde van het strijdtoneel Thomas Dijkstra die de ban leek te breken, maar zijn inzet na een slimme loopactie kon nog net voor de doellijn worden weggehaald. Op slag van rust liet Dijkstra het net wel bollen na slim wegdraaien en leek het erop dat Berlikum met een voorsprong zou gaan rusten, maar tot verbazing van velen werd er buitenspel geconstateerd bij het maken van het doelpunt.

Wonder boven wonder geen doelpunten voor de theepauze, maar na de rust was dit wel het geval en rap ook. Na slechts twee minuten voetballen kwam Berlikum op voorsprong na een combinatie tussen Hessel Postma en Thomas Dijkstra. Die eerste werd daardoor vrijgespeeld in het strafschopgebied en haalde verwoestend uit, waardoor er geen houden aan was voor de goalie van Drachtster Boys: David van der Schaaf. Pakweg tien minuten later kwamen de bezoekers echter weer op gelijke hoogte en was het Anton Vredevoort die na een voorzet vanaf rechts de bal binnenkopte. Het scheelde overigens centimeters of Berlikum had zestig seconden later voor de tweede keer op voorsprong gestaan, maar Mart Tuinenga mikte een voorzet van Patrick Nauta centimeters voorlangs. Terwijl de krachten aan beide kanten als gevolg van de hoge temperaturen langzaam maar zeker begonnen weg te ebben, stapelden de kansen op een tweede treffer voor zowel Berlikum als Drachtster Boys zich op. Zo raakte Thomas Dijkstra de paal met een schot van ver en draaide invaller Wessel Miedema een bal rakelings naast namens oranje-wit, terwijl Anton Vredevoort snoeihard in het zijnet schoot en Sicco Bouwer maar weer eens Wytze Wassenaar tegenkwam op zijn pad en ook nog een bal op het dak van het doel kopte namens wit-zwart. En toen brak de voorlaatste minuut van de reguliere speeltijd aan en mocht Berlikum nog een corner nemen, welke werd genomen door Wessel Miedema. De bal viel neer bij de tweede paal en daar stond Jochem Kuperus als 17-jarige nieuweling (en dus ook nog O19-speler) en door de bal op zijn voet te laten vallen, vloog deze tegen het net. Een treffer die een spectaculaire zege zou moeten inluiden, maar de partij was nog niet voorbij. In blessuretijd was het namelijk Thomas Dijkstra die zelfs nog dicht bij een derde Berlikum-treffer kwam na een lange bal van Wessel Miedema, maar het schot ging in het zijnet. In de derde minuut van de blessuretijd kwam Drachtster Boys echter nog langszij en was het opnieuw Anton Vredevoort die binnen kon koppen na een hoge bal. Volgens de assistent-scheidsrechter van de thuisploeg ging hier wel buitenspel aan vooraf, maar in tegenstelling tot de rest van het duel negeerde arbiter Achammachi dit signaal van langs de zijlijn. Een zuur en bovenal merkwaardig besluit vanuit SC Berlikum-perspectief.

Desalniettemin was het verdienstelijke punt een opsteker voor het vertrouwen van de ploeg die dit seizoen nieuwkomer is in de 2e Klasse. Voordat die competitie gaat beginnen wacht er komende zaterdag vooralsnog nog één bekerwedstrijd en dus ook de allerlaatste testcase. In de eigen thuishaven mag Berlikum dan vanaf klokslag 14.30 uur aantreden tegen een ploeg die het ook in het reguliere seizoen zal gaan treffen: de VV uit buurdorp Sint Annaparochie.

Opstelling SC Berlikum  Wytze Wassenaar, Kars Valkema (69’ Marc van der Heide), Timo Tuinenga, Ruben Brouwer, Youri de Brouwer, Ruben Jellesma (C), Jasper Zijlstra, Patrick Nauta, Mart Tuinenga (69’ Jochem Kuperus), Thomas Dijkstra en Hessel Postma (81’ Wessel Miedema)

Scheidsrechter: Marouan Achammachi

Scoreverloop:
47’ 1-0, Hessel Postma
58’ 1-1, Anton Vredevoort
89’ 2-1, Jochem Kuperus
90+3’ 2-2, Anton Vredevoort