Facebook Toestaan Niet toestaan

Bliksemstart SC Berlikum voldoende voor overwinning op VC Trynwalden

14 mei 2023 20:00

Roelof Zwart

Met nog slechts drie wedstrijden te gaan tot het einde van het reguliere seizoen 2022/2023 komt de beslissing omtrent de zinderende titelstrijd in de 3e Klasse B steeds dichterbij. Met een voorsprong van welgeteld vier punten op concurrent VV Rijperkerk kon SC Berlikum op papier gisteren het kampioenschap al binnenhalen, al diende het daarvoor eerst wel te winnen van VC Trynwalden op eigen veld. Met dank aan een flitsend begin slaagden de oranjehemden in deze missie en wonnen zij de ontmoeting uiteindelijk met 3-1. Echter, vanwege het feit dat VV Rijperkerk op bezoek bij VV Zwaagwesteinde ook won (2-5) werd een eventueel groot en uitbundig feest in Berltsum met tenminste zeven dagen uitgesteld.

Met het oog op de naderende ontknoping hadden de tifosi van Berlikum de vele prachtige spandoeken weer uit de kast getrokken en opgehangen in de ballenvangers achter de beide doelen. Een mooi teken van medeleven en het gaf het team vleugels, want vanaf het eerste fluitsignaal vlogen zij over het veld. Dat leverde al in de 3e minuut een gewenste voorsprong op. Na een inzet van centrumaanvaller Thomas Dijkstra kwam de rebound bij Hessel Postma voor de voeten en was het maken van de 1-0 een koud kunstje. In de 8e minuut kwam de 2-0 op het bord en was ditmaal Dijkstra de gevierde man. Na balverlies van Trynwalden op eigen helft volgde een razendsnelle combinatie en werd een lage voorzet van Robert Machiela van dichtbij keurig binnen gechipt. En toen was de koek nog niet op voor Berlikum wat betreft de beginfase, want in de 16e minuut wist Hessel Postma opnieuw doel te treffen. Na een mooie steekpass vanuit het middenveld dwars door de verdediging heen viel de 3-0 met een schot in de verre hoek. Trynwalden daarentegen had in het eerste bedrijf niets te vertellen en het was eenrichtingsverkeer op Sportcomplex De Koekoek. Tot aan de rust verzuimde Berlikum nog een aantal keer om de voorsprong verder uit te breiden en aan het doelsaldo te werken.

In het tweede bedrijf had Trynwalden meer in de melk te brokkelen en wist het binnen twee minuten iets te veranderen aan de score. Nadat Berlikum een bal in de zestien niet goed wist uit te verdedigen kon deze wederom worden ingebracht en mocht Jesper Veenstra voor 3-1 aantekenen. Het was een duidelijk signaal dat de wedstrijd zeker nog niet beslist was en dus ging Berlikum, zij het met meer moeite dan in de eerste helft, op jacht om de marge van drie weer op het bord te krijgen. Maar het vizier van de oranjehemden en met name topschutter Thomas Dijkstra stond niet goed afgesteld en zo werden meerdere opgelegde kansen op een treffer om zeep geholpen. Vlak voor het verstrijken van de reguliere speeltijd leek het vierde Berlikumer doelpunt te vallen via Dijkstra, maar deze werd afgekeurd op aandringen van de assistent-scheidsrechter van Trynwalden. De reden: vasthouden voor het binnenschieten.

En dus ging de overwinning terecht naar de ploeg van trainer Wibo de Brouwer, die zichzelf alleen kon verwijten dat er over de gehele wedstrijd slechts driemaal doel was getroffen. Al gauw ging het echter al over de naderende strijd der titanen in de 3B oftewel VV Rijperkerk versus SC Berlikum. Komende zaterdag vanaf klokslag 14.30 uur is het op het sportpark van eerstgenoemde partij tijd voor dit topaffiche en daarbij heeft oranje-wit aan een gelijkspel genoeg om de kampioensstrijd in haar voordeel te laten eindigen. Het aftellen is begonnen.