Facebook Toestaan Niet toestaan

SC Berlikum slaat belangrijke slag met overwinning bij en tegen VV ODV

30 april 2023 15:45

Roelof Zwart

Twee dagen na de 56e verjaardag van Koning Willem-Alexander op Koningsdag stond voor de oranje brigade die SC Berlikum heet de wedstrijd tegen VV ODV (Ontspanning Door Voetbal) op het programma. De ploeg uit het dorp Wijnjewoude maakt als promovendus uit de vierde klasse een behoorlijk seizoen in de middenmoot door met als doel rechtstreekse handhaving na 26 optredens. De ambities van Berlikum daarentegen zijn eveneens kraakhelder en alleen een driepunter in het op voorhand als lastig bestempelde duel kon de trotse koploper van de 3e Klasse B bekoren. In een niet hoogstaande maar wel spannende partij wist de equipe van trainer Wibo de Brouwer door één treffer voor rust en één na de thee en met dank aan een absolute heldenrol van doelman Wytze Wassenaar opnieuw de volle buit te veroveren (0-2).

Op het prachtige Sportpark Tusken de Wâllen, voor SC Berlikum totaal geen bekend terrein (volgens de overlevering werd het affiche voor het eerst én laatst in het seizoen 2000/2001 uitgevochten), was het aftasten geblazen in het eerste bedrijf voor beide ploegen. Daarna ontstonden echter de eerste grote doelkansen voor ODV, waarbij de thuisploeg naliet om het openingsdoelpunt op het scorebord te zetten. Zo zag goalgetter Folkert Hoekstra hoe een kopbal knap uit de benedenhoek werd getikt door Wytze Wassenaar, werd een listige inzet eveneens gekeerd door de goalie en weer een aantal minuten later was het opnieuw Wassenaar die de sta-in-de-weg van Hoekstra was na een inzet. Anderzijds kreeg Berlikum ook een aantal kansen. Zo eindigden pogingen van Thomas Dijkstra en Hessel Postma beide in het zijnet. Na exact 32 minuten spelen mochten de oranjehemden een hoekschop nemen en was het Jisse Kemper die de bal bij de tweede paal kon binnenwerken met het hoofd: 0-1.

Berlikum haalde het rustsignaal met de krappe voorsprong en ook in de tweede 45 minuten van de wedstrijd volgde hetzelfde spelbeeld. ODV probeerde met veel opportunisme het de bezoekers lastig te maken, maar grote mogelijkheden leverde dat niet op. Berlikum wist ook weinig te creëren, totdat het in minuut 69 een vrije trap mocht nemen op zo’n 25 meter van het doel. Topschutter Thomas Dijkstra ging achter de bal staan en wist deze hard en erg fraai tegen de touwen te werken: 0-2. Er leek dus geen vuiltje aan de lucht voor Berlikum, totdat minuut 80 aanbrak. ODV kreeg een strafschop en tot overmaat van ramp voor de bezoekers mocht invaller Marc van der Heide vroegtijdig gaan douchen als gevolg van een tweede gele kaart en dus rood. Namens de thuisploeg kreeg Joop Welfing de kans om voor de aansluiting aan te tekenen, maar dat gebeurde niet. Wytze Wassenaar keerde tot grote blijdschap van iedereen met een oranje hart zowel de eerste als tweede inzet van Welfing. Desalniettemin moest Berlikum nog wel eventjes billenknijpen vanwege het slotoffensief van ODV. Op één reuzenkans van Folkert Hoekstra na, welke door (u raadt het al) Wassenaar over de deklat werd getikt, vielen er voor de thuisploeg geen mogelijkheden tussen de palen te noteren.

En zo pakte Berlikum op zwaarbevochten wijze drie zeer kostbare punten in de strijd om het kampioenschap. Tevens bleek na het laatste fluitsignaal dat grote concurrent VV Rijperkerk opnieuw averij had opgelopen (1-1 gelijkspel op eigen veld tegen FC Grootegast), waardoor de oranjehemden nu echt los zijn en met een marge van vier punten aan kop gaan in de 3B. Met nog slechts drie duels te gaan kan over twee weken (komende zaterdag is er namelijk geen programma) de race mogelijk al beslist worden. SC Berlikum moet op zaterdag 13 mei winnen op eigen veld van VC Trynwalden en VV Rijperkerk verliezen bij VV Zwaagwesteinde.