Facebook Toestaan Niet toestaan

SC Berlikum nieuwe koploper 3e Klasse B na zwaarbevochten zege bij VV Rottevalle

16 april 2023 22:15

Roelof Zwart

Na het binnenhalen van de tweede periodetitel als gevolg van het verschalken van VV ONT op eigen veld (3-1) reisde SC Berlikum afgelopen gistermiddag af naar de Rottevalle voor de ontmoeting met de plaatselijke VV. De vaste bespelers van Sportpark It Hagehiem zijn al het gehele seizoen de rode lantaarndrager in de 3e Klasse B, maar wisten de drie duels voor het treffen met Berlikum allemaal winnend af te sluiten. Mede hierdoor keerde de hoop op het afwenden van rechtstreekse degradatie weer terug bij Rottevalle en de oranjehemden waren dus gewaarschuwd voor de overlevingsdrang van de thuisploeg. Gewonnen werd er wel door Berlikum, al was het nipt (3-4) en met veel bloed, zweet en tranen. En er was nog een reden voor een bescheiden feestje, want door de een verrassende thuisnederlaag van VV Rijperkerk tegen Wykels Hallum (0-2) is Berlikum de nieuwe koploper in de competitie.

Dat Rottevalle zich nog niet heeft neergelegd bij een terugkeer naar de 4e Klasse bleek vanaf het eerste fluitsignaal. Met het nodige (en zo nu en dan iets te veel) fanatisme trok de ploeg ten strijde en dat leverde al in de 7e minuut een voorsprong op. Een indraaiende vrije bal viel tussen penaltystip en vijfmetergebied en daar stond spits Arjan de Haan om voor 1-0 aan te tekenen. Berlikum mocht dus in de achtervolging en had in de eerste vijftien minuten moeite met de manier van spelen van Rottevalle. In de 24e minuut kwam het echter langszij via een strafschop. Nadat Hessel Postma werd gevloerd ging Thomas Dijkstra achter de bal staan en vanaf elf meter faalde de topschutter niet. De stand halverwege het treffen leek op 1-1 af te stevenen, totdat de 43e minuut aanbrak. Na een hoekschop die in eerste instantie ver werd weggewerkt door Rottevalle kon een nieuwe aanval worden opgezet door Berlikum. Daarbij kon Patrick Nauta de bal vanaf de zijkant laag voorzetten op Wessel Brouwer, die zag dat zijn inzet via doelverdediger Robert de Jong op de lat viel. In de rebound kon Brouwer de bal met zijn hoofd alsnog tegen de touwen werken, doordat deze weer terug in het speelveld vloog.

Met nog meer opportunisme ging Rottevalle in de tweede helft op jacht naar de gelijkmaker, welke er in de 55e minuut kwam. Een poging vanaf randje zestien van Jelte de Hoek kon niet goed worden verwerkt door Berlikum-doelman Wytze Wassenaar in de korte hoek. Opnieuw een tegenvaller voor de bezoekers, maar opnieuw werd de rug gerecht en dat leverde in de 70e minuut de 2-3 op. Hessel Postma werd weggestoken en het signaal voor buitenspel van de assistent-scheidsrechter van Rottevalle werd weggewuifd door arbiter Vonk, waardoor de aanval door kon gaan. Postma gaf vervolgens de bal af op de meegelopen Thomas Dijkstra en de kon de bal eenvoudig binnenwerken. In de 74e minuut werd de voorsprong zelfs 2-4. Met een snel genomen vrije trap werd Ruben Jellesma vrijgespeeld in de zestien en Jellesma kon de bal daardoor tegendraads in het doel schieten. Berlikum nam voor het eerst afstand van de opponent en kwam het slotoffensief van Rottevalle goed door. Diep in de blessuretijd volgde nog de 3-4 via Steffen Schra, maar de zege van Berlikum kwam niet meer in gevaar.

En dus wist Berlikum voor de vijfde maal op rij te winnen en is het met nog vijf wedstrijden te gaan in het reguliere seizoen lijstaanvoerder in 3B met één punt meer dan VV Rijperkerk (50 om 49 stuks). Er wachten vanaf nu dus nog vijf zogeheten finaleduels (waaronder een rechtstreekse confrontatie met Rijperkerk) voor de oranjehemden, te beginnen komende zaterdag op eigen veld tegen het eveneens in degradatienood verkerende SC Veenwouden.