Facebook Toestaan Niet toestaan

SC Berlikum zet zegereeks in 2023 voort dankzij zwaarbevochten overwinning in Hallum

22 januari 2023 0:45

Roelof Zwart

Na een winterpauze van iets meer dan een maand hervatte SC Berlikum gisteren het seizoen 2022/2023 in de 3e Klasse B met het uitduel tegen het altijd strijdende en stugge Wykels Hallum. De thuisploeg beschikt sinds afgelopen jaar over een behoorlijk gerenoveerd Sportpark It Blikkelan inclusief gloednieuw hoofdveld, waardoor het in de aanloop naar het duel nog even de vraag was of de grasmat de hevige regenval van de voorbije weken goed had doorstaan. Het antwoord was echter een volmondig ja en dus mochten beide ploegen voor de eerste maal in 2023 op jacht naar een resultaat in competitieverband. Na negentig enerverende minuten kwam Berlikum uiteindelijk als de overwinnaar uit het gevecht: 2-3.

Dat de amateurvoetbalwereld een periode van rust heeft gekend was duidelijk te zien in de eerste helft van het treffen, want na het beginsignaal van de prima leidende scheidsrechter Jarno Boers was zowel Hallum als Berlikum even zoekende naar het juiste ritme. Uiteraard speelde ook de zachte ondergrond hier een rol van betekenis in en na verloop van tijd was het Wykels dat de eerste grote doelkansen kreeg. Berlikum-sluitpost Wytze Wassenaar liet echter zien een prima reflex in huis te hebben, waardoor zijn doel schoon bleef. Wassenaar zijn collega aan overzijde van het veld Desmond Louwerens hoefde voor de pauze minder vaak in actie. Twee pogingen van Wessel Brouwer eindigden beide in de handschoenen van de doelman en dus gingen beide formaties met de brilstand op het scorebord aan de thee.

Het tweede bedrijf van Hallum - Berlikum was amper drie minuten oud toen de thuisploeg de ban brak en op 1-0 kwam. Een vroege voorzet werd door Gwen Dijkstra op slimme wijze binnengekopt in de korte hoek. Maar lang kon Wykels niet genieten van deze voorsprong, want amper twee minuten later maakte Berlikum snel weer gelijk. Na een puike slalom op het middenveld van Wessel Brouwer kon Robert Machiela vol worden weggestoken en na tussenkomen van Hallum-goalie Louwerens kon Thomas Dijkstra de bal binnenschieten. De 1-1 gaf Berlikum vertrouwen en op het uur spelen kwam er de voorsprong. Uit een corner van de sterk spelende Wessel Brouwer kopte Robert Machiela de bal tegendraads binnen. Weer pakweg tien minuten later zorgde Thomas Dijkstra voor de 1-3 na een solo over iets minder dan één speelhelft, waardoor Berlikum twintig minuten voor tijd een marge van twee had te pakken. Maar Hallum gaf zich zeker nog niet gewonnen en na half ingrijpen in de oranje-witte defensie kon Erik Niemarkt de 2-3 tegen de touwen werken met het hoofd. De spanning weer volledig terug in het duel en dus een zenuwslopende slotfase, al bleef de kans op de 3-3 daarin uit voor Wykels door het intensieve druk zetten van Berlikum. Na zes minuten blessuretijd was het duel ten einde en kon het team van trainer Wibo de Brouwer juichen. Drie hele belangrijke punten en achtste (!) overwinning in successie waren binnen.

Door een gelijke spel van SC Kootstertille is SC Berlikum na speelronde 12 alleen de nummer twee en blijft het in het spoor van lijstaanvoerder VV Rijperkerk, dat ook won en vier punten meer heeft verzameld. En laat die ploeg nou net komende zaterdag de tegenstander van de oranjehemden op het eigen Sportcomplex De Koekoek zijn. De topper in de 3e Klasse B zal om klokslag 14.30 uur in gang worden gefloten en zal ongetwijfeld spektakel opleveren.