Facebook Toestaan Niet toestaan

SC Berlikum sluit kalenderjaar 2022 af met zevende driepunter in successie

11 december 2022 21:00

Roelof Zwart

Het laatste optreden voor het aanbreken van de winterpauze leidde SC Berlikum gisteren naar Oentsjerk voor de ontmoeting met VC Trynwalden. Trynwalden mag sinds dit seizoen haar kunsten weer vertonen op de zaterdag in de 3e Klasse, maar wist tot voor het treffen met de oranjehemden pas acht punten bij elkaar te spelen. Berlikum daarentegen is aan een imposante opmars in de competitie bezig en had maar één doelstelling voor ogen, namelijk een zege behalen en daarmee in het spoor van koploper VV Rijperkerk blijven. En die opdracht lukte, al maakte de formatie van trainer Wibo de Brouwer het zichzelf zeker niet eenvoudig. Na een 1-3 stand halverwege de partij eindigde het duel uiteindelijk in 3-4.

Op een koud en guur Sportcomplex Kaetsjemuoilan kregen de aanwezige toeschouwers van meet af aan een op en neer golvende wedstrijd te zien, waarbij Trynwalden het naliet om in de 18e minuut op een 1-0 voorsprong te komen. Middenvelder Jesper Veenstra dook met de bal aan zijn voet alleen op voor Berlikum-sluitpost Wytze Wassenaar, maar die kwam door snel uitkomen en een uitgestoken been als winnaar uit de strijd. Een minuut later volgde een aanval van de bezoekers waarbij het wel raak was. De snelle Robert Machiela werd na een combinatie over meerdere schijven weggestoken, waarna hij de bal langs Trynwalden-goalie Joran Koopman tegen de touwen wist te plaatsen. Het was het startschot van vijf doldwaze minuten, waarin Berlikum liet zien over veel scorend vermogen te bezitten. Patrick Nauta zorgde in de 22e minuut van dichtbij voor 0-2, waarna Ruben Jellesma in de 24e minuut na een flitsende aanval de 0-3 beheerst tegen de touwen schoot. In het eerste bedrijf werden ook een aantal riante mogelijkheden op meer treffers onbenut gelaten, waarbij met name topschutter Thomas Dijkstra het vizier niet op juiste wijze had afgesteld. Vlak voor de rust deed Trynwalden wat terug. Na een geplaatste vrije trap die hard op de paal eindigde kon Thom Stielstra eerder bij de bal wist te komen dan de oranjehemden en deze binnenliep.

In het tweede bedrijf veranderde er weinig aan het spelbeeld, al nam het aantal doelkansen voor Berlikum en ook voor Trynwalden behoorlijk af. Op iets meer dan twintig minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd leek Ruben Jellesma de wedstrijd definitief in het slot te gooien door andermaal beheerst af te werken in de zestien van Trynwalden. Voor de robuuste middenvelder betekenden de twee doelpunten in Oentsjerk z’n eerste en tweede treffer in het oranje-witte tricot. Echter, er zat nog wat in het vat voor de thuisploeg in de blessuretijd, mede doordat Berlikum de focus en scherpte in de achterhoede ietwat verloor. Eerst kon Jesper Veenstra vanaf randje zestien de 2-4 maken, waarna Thom Stielstra enkele minuten later vanuit een lastige hoek voor de 3-4 zorgde. De spanning uit het niets volledig terug in de ontmoeting, al kwam de mogelijkheid op de 4-4 er niet meer voor Trynwalden.

En dus won Berlikum voor de zevende (!) achtereenvolgende maal in competitieverband en gaat het met een zeer behoorlijk gevoel de winterstop in. De equipe van Wibo de Brouwer sloot 2022 op een gedeelde tweede stek af in de 3e Klasse B en vervolgt op 21 januari 2023 de strijd om de bovenste plekken. Op de agenda staat dan het bezoek aan Wykels Hallum.