Facebook Toestaan Niet toestaan

Vier op een rij voor SC Berlikum na overwinning op VV Rottevalle

20 november 2022 19:30

Roelof Zwart

Met een prima reeks van drie achtereenvolgende zeges op zak stond SC Berlikum gistermiddag aan de aftrap van het thuisduel tegen de hekkensluiter van de 3e Klasse B: VV Rottevalle. In tegenstelling tot de oranjehemden wisten de bezoekers uit De Wâlden tot op heden geen enkel resultaat te behalen en dus was de opdracht voor de ploeg van trainer Wibo de Brouwer kraakhelder: de drie punten in eigen huis houden. En in die missie slaagde Berlikum, want na een 0-0 stand bij rust wist het in het tweede bedrijf uit te lopen naar 2-0.

De overwinning op Rottevalle kwam zeker niet eenvoudig tot stand, want in de eerste helft boden de in het blauw-zwart gestoken partij goed tegenstand. Berlikum had wel vaker het balbezit, maar eenmaal op de helft van Rottevalle waren de ruimtes om tot doelkansen te komen bijzonder klein. Namens de thuisploeg was aanvoerder Patrick Nauta het dichtste bij de openingstreffer, maar zijn inzet vanuit een voorzet van links werd door een uitstekende Rottevalle-goalie Robert de Jong uit de verre hoek worden geronseld. Aan de overzijde van het veld hoefde De Jong’s collega-doelman Wytze Wassenaar nauwelijks in actie te komen.

Na de theepauze ging de jacht van Berlikum op de 1-0 verder en na een kleine tien minuten spelen was het dan raak voor oranje-wit. Na een hoekschop vanaf links kon middenvelder Jisse Kemper de bal bij de tweede paal binnenlopen. Kansen op de 2-0 voorsprong volgden ook snel, maar daarbij was Robert de Jong meerdere malen een heuse sta-in-de-weg. De achterstand was voor Rottevalle ook het signaal om met nog meer temperament te gaan spelen, wat resulteerde in een directe rode kaart voor Folkert Bosma in de 70e minuut van het treffen na een onbehouwen overtreding op Thomas Dijkstra. Ondanks de man minder aan de zijde van Rottevalle bleef het duel echter spannend, mede doordat Berlikum de bal niet lang in de ploeg wist te houden en de gecreëerde kansen niet wist te benutten. Pas in de 85e minuut was het Thomas Dijkstra die de zege voor Berlikum in veilige haven wist te brengen met een doelpunt, nadat hij luttele seconden daarvoor nog een honderd procent kans om zeep had geholpen. Rottevalle had overigens nog wel de kans op de 1-1 gekregen, maar daarbij miste het uiteindelijke schot van aanvaller Johan van der Veen te veel kracht. Daardoor wist Berlikum na acht speelrondes ook haar eerste clean sheet binnen te slepen.

Aankomende zaterdag gaat Berlikum op bezoek bij degradant SC Veenwouden spelen voor de vijfde zege op rij en daarmee een versteviging van een plek in de top van de competitie.