Facebook Toestaan Niet toestaan

SC Berlikum pakt drie punten in enerverende Derby van Noordwest-Friesland

12 november 2022 22:00

Roelof Zwart

Tijdens het tweede weekend van de maand november gaat het binnen de provinciegrenzen op voetbalgebied maar over bijna één wedstrijd: De Friese Derby tussen sc Heerenveen en SC Cambuur. Een dag voor dit prachtige affiche in Eredivisieverband vochten in de 3e Klasse B eveneens twee partijen een onvervalste derby uit, namelijk VV Minnertsga en SC Berlikum. Een kleine vijfhonderd toeschouwers waren vanmiddag getuige van de ontmoeting op het sportpark De Sportfinne van eerstgenoemde vereniging, waar de bezoekers na negentig spannende minuten met een nipte maar zeker ook verdiende zege aan de haal gingen (1-2).

Beide formaties verkeerden in de aanloop naar het treffen over een prima vorm, want zowel Minnertsga (één zege en twee remises) als Berlikum (twee overwinningen en één gelijkspel) wist de drie voorgaande duels in competitieverband ongeslagen te blijven. In de beginfase van de partij was aan Berlikum-zijde enigszins zichtbaar dat een derby altijd extra druk en spanning met zich meebrengt, waardoor Minnertsga veelvuldig balbezit had. Grote kansen leverde dit echter niet op voor de thuisploeg en langzaam maar zeker kroop Berlikum meer uit haar schulp. In de 23e minuut van de wedstrijd kwamen de oranjehemden vrijwel uit het niets op een 0-1 voorsprong. Na een dieptebal van centrale verdediger Timo Tuinenga en miscommunicatie achterin bij Minnertsga tussen de laatste linie en sluitpost Jorn Helder kon rechtervleugelverdediger Marc van der Heide de bal oppikken en eenvoudig binnentikken. De openingstreffer gaf Berlikum een flinke boost en de jacht op de 0-2 werd geopend. Dit doelpunt volgde uiteindelijk vlak voor het rustsignaal en kwam op naam van topschutter Thomas Dijkstra. Na een steekpass in de diepte van Hessel Postma wist Dijkstra een prima individuele actie te laten zien en het net opnieuw te laten bollen voor zijn ploeg. Berlikum mocht overigens van geluk spreken dat even voor het vallen van de 0-2 Minnertsga niet op gelijke hoogte kwam. Na een voorzet hobbelde een inzet van Herre de Vries tegen de paal.

Met de marge van twee was het in de fase na rust overleven het devies voor Berlikum, want Minnertsga probeerde de aansluitingstreffer te forceren. Dat doelpunt bleef echter uit en bovendien liet Thomas Dijkstra na om zijn elftal op 0-3 te brengen. In de één-op-één met Jorn Helder raakte zijn inzet de buitenkant van het aluminium. Op zo’n twintig minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd kwam Minnertsga dan toch op 1-2. Na vasthouden van Berlikum-verdediger Ruben Brouwer in de zestien kreeg de thuisploeg een strafschop en deze werd door Enno Kingma feilloos tegen de touwen gewerkt. De spanning keerde volledig terug in de wedstrijd, ook omdat Berlikum naliet het derde doelpunt te maken. Zo schoot de ingevallen Wessel Brouwer een voorzet vanaf rechts op knappe wijze centimeters naast en was het Jorn Helder die op voortreffelijke wijze nog een handschoen achter een kopbal van Thomas Dijkstra uit een hoekschop wist te krijgen. Dé echte kans op de 2-2 voor Minnertsga volgde niet meer in het restant van de ontmoeting en na precies zeven minuten blessuretijd klonk het allerlaatste fluitsignaal van arbiter van dienst Wiersema, die de derby prima floot.

En dus mag Berlikum zich voorlopig weer even de sterkste van de twee noemen en gaat het volgende week zaterdag op eigen sportcomplex tegen hekkensluiter VV Rottevalle proberen de stijgende lijn voort te zetten. Op zaterdag 1 april 2023 is het tijd voor de return van De Derby van Noordwest-Friesland in Berltsum.