Facebook Toestaan Niet toestaan

SC Berlikum hengelt eerste competitiezege op eigen Koekoek binnen

6 november 2022 13:30

Roelof Zwart

Na de fikse nederlagen tegen SC Kootstertille (2-5) en VV Zwaagwesteinde (1-5) tijdens de eerste en derde speelronde van het seizoen 2022/2023 in de 3e Klasse B was het moment gistermiddag eindelijk daar voor SC Berlikum: een overwinning op eigen veld. Ten koste van het fysiek sterke SC Twijzel wisten de oranjehemden drie punten uit het vuur te slepen. Na een tactisch steekspel in het eerste bedrijf kwam het treffen na de theepauze echt los en was het de formatie van trainer Wibo de Brouwer die tweemaal toesloeg. In de slotfase maakte Twijzel het duel wel weer spannend, maar Berlikum wist stand te houden.

Wat de zege van Berlikum nog knapper maakt is dat deze werd bewerkstelligd zonder de aanwezigheid van sterkhouders Ruben Jellesma en doelpuntenkanon Thomas Dijkstra. Die laatste was met de Koninklijke Nederlandse Kaatsbond afgereisd naar Benidorm in Spanje voor een llargues-toernooi. En dus stond de eveneens piepjonge (19 jaar) Wessel Brouwer opgesteld bij Berlikum als leider van de aanval. In de eerste helft gaven de thuisploeg en Twijzel elkaar weinig toe en waren de mogelijkheden op een treffer voor beide partijen schaars. De grootste kans ontstond na bijna 45 minuten spelen, toen Twijzel-aanvoerder Menno Blom vanuit een hoekschop frank en vrij de bal kon inkoppen, maar dit recht in de handschoenen van Berlikum-goalie Wytze Wassenaar deed. Eerder in de wedstrijd hadden de bezoekers vanuit een bijna onmogelijke hoek ook al de buitenkant van de paal geraakt.

Na rust kreeg Berlikum de echte kansen op een doelpunt en brak het al snel de ban. Na een sterke individuele actie van Robert Machiela in de rechterhoek op de helft van Twijzel kon hij de bal in de as van het veld brengen. En daar stond Hessel Postma, die de bal op zeer knappe wijze het leer tegendraads tegen de touwen wist te schieten. Berlikum ging vervolgens door en wist in de 70e minuut op 2-0 te komen. Na goed controleren van Wessel Brouwer na een hoge bal kon hij op zijn beurt Robert Machiela bedienen, die na een spurt beheerst wist af te ronden. Tien minuten voor tijd volgde de aansluitingstreffer van Twijzel via Johannes Storm, die met het hoofd Wytze Wassenaar te slim af was bij een hoge bal richting de penaltystip. En dus volgden er nog een paar zenuwslopende minuten vanuit oranje-wit perspectief, maar daarin ontstond geen levensgrote mogelijkheid op de gelijkmaker. Het eindsignaal van de prima fluitende jonge scheidsrechter Luinenburg werd dan ook met veel gejuich ontvangen.

Berlikum kan dan ook met een goed gevoel en het vertrouwen toeleven naar aankomende zaterdag, wanneer het vijf kilometer van huis tijd is voor De Derby van Noordwest-Friesland tegen VV Minnertsga. Op Sportpark De Sportfinne zal om 14.30 uur stipt worden afgetrapt.