Facebook Toestaan Niet toestaan

SC Berlikum moet andermaal flinke thuisnederlaag incasseren

9 oktober 2022 22:15

Roelof Zwart

Met de eerste zege van het seizoen in de knip stond voor SC Berlikum gisteren de ontmoeting op eigen veld met degradant VV Zwaagwesteinde te wachten. De oranjehemden hoopten met het getankte vertrouwen tijdens het duel bij FC Grootegast (1-5) de goede lijn voort te zetten, maar kregen wederom het deksel op de neus. De bezoekers uit De Wâlden wisten, zij het op een ietwat geflatteerde wijze, als winnaar van het veld te stappen door met 1-5 te zegevieren. In balbezit wist Berlikum behoorlijk spel op de mat te leggen, maar in verdedigend opzicht ging er te veel mis en dat vertaalde zich in weer een forse verliespartij.

Amper vijf minuten stonden er op het scorebord langs het veld op Sportcomplex De Koekoek toen de openingstreffer viel voor Zwaagwesteinde. Linkervleugelaanvaller Jan Eisma wist na een dieptepass Berlikum-sluitpost Wytze Wassenaar -al dan wel of niet reglementair- de bal te ontfutselen, waarna spits Ronaldo Jansen eenvoudig kon binnentikken. Berlikum wist zich echter snel te herstellen van deze zeer vroege domper in de persoon van Timo Tuinenga. De linksachter zag zijn indraaiende voorzet aan alles en iedereen voorbij schieten en uiteindelijk binnenvallen bij de tweede paal. In de fase daarna was het Zwaagwesteinde dat loerde op de tegenaanval en daardoor nog binnen de eerste dertig minuten kon uitlopen op 1-3. Een scherp aangesneden corner werd door Sven Rozema met het hoofd snoeihard tot doelpunt gepromoveerd en luttele minuten later was diezelfde Rozema het eindstation van een vlot lopende aanval over links. Berlikum had het zwaar met het gevaar op deze zijde van het veld.

In de tweede helft werd de jacht op aansluitingstreffer ingezet door Berlikum en dat leverde al rap een reuzenkans op voor Robert Machiela. De vleugelaanvaller snelde door de as alleen richting het doel van Zwaagwesteinde maar zijn inzet was niet krachtig genoeg en eindigde recht op doelman Marvin Heidstra. Het offensief van de thuisploeg stokte daarna echter en de bezoekers konden het duel controleren en in de laatste tien minuten nog tweemaal het net te laten bollen. Eerst was het Erik Vellinga die na een dieptebal kon binnenschuiven en uit een hoekschop kort daarop schoot Lars Rozema hard raak. Wedstrijd definitief gespeeld.

En dus zat er voor Berlikum niks anders op dan de wonden te likken en ook de moed niet te laten zakken. Komende zaterdag mag de formatie van trainer Wibo de Brouwer haar borst nat kan maken, want dan wacht het bezoek aan gedeeld koploper van de 3e Klasse B: ONT.