Facebook Toestaan Niet toestaan

SC Berlikum na sterk eerste halfuur eenvoudig langs FC Grootegast

17 april 2022 18:00

De start van de derde periode in de 3e Klasse B stond voor SC Berlikum in het teken van het duel op het eigen Sportcomplex De Koekoek tegen FC Grootegast. En hoe anders waren daarbij de omstandigheden wat betreft het weer dan tijdens het eerdere treffen tussen beide kampen in Groningen. Waar tijdens de 3-7 overwinning van Berlikum in februari een stormachtige westenwind de hoofdrol speelde, was gisteren de zon die volop haar werk deed. Na een wervelende openingsfase van pakweg 25 minuten wist de formatie van trainer Wibo de Brouwer beslag op de drie punten te leggen door met 3-0 te winnen.

Het eerste fluitsignaal van de pas 19-jarige maar tevens meer dan behoorlijk fluitende scheidsrechter van dienst Mendé Bosma (onthoud die naam voor in de toekomst) had amper geklonken of het was al raak voor Berlikum. Na een scrimmage voor de zestien van de in het groen gestoken Groningers was het Ruben Eijzenga die uiteindelijk de bal voor zijn voeten kreeg en feilloos wist af te drukken. Luttele minuten later was het Thomas Dijkstra die ook een duit in het zakje deed door met een punter de 2-0 op het bord te zetten. Daarmee was overigens de koek nog niet op voor de oranjehemden in de openingsfase, want na opnieuw een omsingeling van de zestien van Grootegast wist Shedrach ‘Lucky’ Momoh de bal na meerdere pogingen hard in het net te schieten. Een bijzonder moment voor de van origine Nigeriaanse aanvaller, sinds vorig jaar woonachtig in het AZC in Sint Annaparochie: eindelijk zijn eerste competitiedoelpunt voor SC Berlikum! Met een puntgave salto vierde hij zijn treffer en ook zijn teamgenoten hadden alle reden tot juichen, want de thuisploeg stond na een klein halfuur spelen op een puike en verdiende 3-0 voorsprong.

De marge van drie doelpunten voor werd gehandhaafd tot de 45e minuut minuut en bleef ook in het tweede bedrijf op het scorebord staan. Grootegast probeerde het namelijk wel, maar wist op één serieuze kans in de eerste helft na geen echte doelpogingen te creëren. Berlikum had anderzijds de score verder kunnen uitbreiden, maar Ruben Eijzenga vond tot tweemaal toe de doelman van Grootegast op zijn weg en Thomas Dijkstra raakte de paal. Het maakte de tweede helft een stuk minder aantrekkelijk, maar zorgde er wel voor dat Berlikum de overwinning redelijk ontspannen en zorgeloos in veilige haven wist te brengen.

Volgende week zaterdag mag SC Berlikum opnieuw aantreden op het eigen sportcomplex en is het het SV Haulerwijk van oud-trainer Jelke Nijboer de tegenstanders. De Haulerwijkers wisten afgelopen zaterdag koploper SC Leovardia de eerste nederlaag in ruim duizend dagen toe te brengen en zullen daardoor met het nodige vertrouwen afreizen naar Noordwest-Friesland.