Facebook Toestaan Niet toestaan

SC Berlikum heer en meester in Derby tegen VV Minnertsga

15 oktober 2019 9:00

Roelof Zwart

Sinds dit seizoen verschijnen er wekelijks verslagen van de wedstrijden van SC Berlikum 1 in de Van Wad Tot Stad (de papieren en digitale versie) en op de amateurvoetbal-website VoetbalNoord, geschreven door Roelof Zwart. Het wedstrijdverslag van De Derby tegen VV Minnertsga van afgelopen zaterdag (welke tevens is te vinden in de VWTS, maar dan met een aantal gewijzigde teksten) is hieronder te lezen. De bijbehorende foto's zijn gemaakt door onze huisfotograaf, Bart van Zeijl.

Vanaf de bekendmaking van het speelschema van 3B in augustus van dit jaar werd in de buurdorpen Berlikum en Minnertsga al naar uitgekeken en afgelopen zaterdag was het dan zover: De Derby tussen de blauw-witten en de oranjehemden. De eerste van de twee confrontaties tussen beide ploegen van deze voetbaljaargang, allereerst op het sportpark van VV Minnertsga, eindigde in een grote overwinning voor SC Berlikum: 0-4.

Onder het toeziend oog van zo’n drie a vierhonderd toeschouwers, een prima aantal gezien het grijze en grauwe herfstweer zaterdag, begonnen de rivalen om klokslag 17.00 uur aan het duel. Voor zowel Minnertsga als Berlikum, beide met een debuterende trainer in de gelederen tijdens deze Derby (Harm Spijker en Wibo de Brouwer red.), was het aftasten geblazen in de eerste vijftien minuten. Grote noemenswaardige kansen bleven dan ook uit en het spel golfde op en neer. Mede door goed combinatievoetbal creëerde Berlikum gedurende de eerste helft een veldoverwicht en meerdere kansjes en was het voor Minnertsga loeren op de counter. Een 0-0 ruststand was gezien het aantal opgelegde kansen in de eerste helft dan ook logisch geweest, totdat Berlikum op slag van rust een penalty kreeg. Wessel Miedema bediende Ruben Eijzenga met een steekpass, waarna Eijzenga na het omspelen van Minnertsga-doelman Jorn Helder neer ging in de zestien. Arbiter Rozema aarzelde niet en wees resoluut naar de stip, een hevig protest van Minnertsga volgde. Was het een fopduik van Eijzenga? Enfin, geen VAR in Minnertsga en dus mocht Berlikum gaan aanleggen voor de openingstreffer. Marnix Hoekstra versus Helder, waarbij eerstgenoemde als winnaar uit de strijd kwam dankzij een harde knal in de rechterhoek.

Na de thee veranderde het spelbeeld al gauw en was het Berlikum dat domineerde. Ruben Eijzenga kreeg als snel een dot van een kans om de marge op twee te brengen, maar zag dat Helder zijn lage schot kon pareren na een één-op-één duel. De Berlikum-aanvallen volgden zich in rap tempo op en na iets meer dan een uur spelen was het Marnix Hoekstra die zijn tweede doelpunt wist te maken. Jarco Kingma stuurde Wessel Miedema de diepte in met een pass met de buitenkant van de schoen, waarna Miedema op diens beurt de bal kon breed leggen op de meegelopen Hoekstra. Hoewel het verzet van Minnertsga ietwat leek gebroken, kreeg de thuisploeg rond minuut zeventig een enorme kans op de aansluitingstreffer. Wonder boven wonder belandde de bal echter op het dak van het doel, nadat Berlikum-doelman Djurre Seerden mistastte na een vrije trap. De definitieve nekslag voor Minnertsga volgde acht minuten voor tijd. Met een splijtende pass zette Ruben Eijzenga Jarco Kingma vrij voor het doel van Minnertsga, waarna Kingma Helder wist te verschalken in de korte hoek. Terwijl het duister inmiddels zijn intrede deed in Minnertsga, kreeg Berlikum ook nog een tweede strafschop van scheidsrechter Rozema. Verdediger Sieb Driessen vloerde de op snelheid liggende Eijzenga, waarna Robbert de Zeeuw zijn 75e competitietreffer voor Berlikum mocht maken en de eindstand bepaalde op 0-4.

Berlikum mag zich door deze overwinning in ieder geval tot en met 8 februari van volgend jaar de sterkste van de twee noemen. Bovendien meldde de oranje brigade zich zaterdag in de top drie van de ranglijst in 3B. Voor Minnertsga betekende deze pijnlijke nederlaag dat er nog genoeg werk aan de winkel is voor trainer Spijker en zijn staf, wil de ploeg dit jaar een rol van betekenis spelen in deze klasse. Slechts één punt uit vier duels is de constatering.