Facebook Toestaan Niet toestaan

SC Berlikum boekt zeer belangrijke zege bij en tegen stug VV Rijperkerk

21 mei 2022 17:45

Roelof Zwart

Met nog drie speelrondes te gaan in de 3e Klasse B nadert de climax van het seizoen op alle fronten, de strijd om het kampioenschap buiten beschouwing gelaten. De gedoodverfde favoriet voor de titel SC Leovardia wist namelijk enkele weken geleden als beslag te leggen op de schaal en promotie naar de 2e Klasse. Bij het duel tussen VV Rijperkerk en SC Berlikum vanmiddag op ‘It Protternest’ in Rijperkerk hadden beide kampen een eigen belang. Zo wilde de thuisploeg koste wat kost drie punten pakken en daarmee de tweede stek op de ranglijst verder verstevigen, terwijl Berlikum de zege goed kon gebruiken in de verhitte strijd om de derde periodetitel. Ondanks een 1-0 achterstand na 45 minuten wisten de bezoekers uit Noordwest-Friesland de ontmoeting winnend af te sluiten door met 1-3 te zegevieren.

Op de grasmat, die door de hevige en zeer welkome regenval in de dagen voor de aftrap er meer dan behoorlijk bij lag, ging Berlikum sterk van start en had het via Ruben Eijzenga binnen twee minuten op 0-1 moeten komen. De topschutter van de competitie wist de bal in de één-op-één echter niet achter Rijperkerk-goalie Redmer Jorna te schuiven. Zijn kompaan wat betreft het maken van doelpunten Thomas Dijkstra wist enkele minuten later eveneens de bal niet tegen de touwen te werken na een prima voorzet vanaf rechts. Berlikum had tijdens het eerste bedrijf (en zo zou later blijken gedurende de gehele negentig minuten) zeker het betere van het spel, maar kreeg wel de 1-0 tegen voorgeschoteld. Na wegdraaien pal voor het doel kon Rijperkerk-aanvaller Johannes Meijer van dichtbij raak prikken.

Werk aan de winkel voor de oranjehemden in het tweede bedrijf en zaak om een antwoord te vinden op de voorsprong van Rijperkerk. En dat antwoord kwam er binnen een tijdsbestek van zes minuten, want na een vlijmscherpe counter en een makkelijk gegeven strafschop mocht Thomas Dijkstra achtereenvolgens aantekenen voor de 1-1 en 1-2. De geleden schade gerepareerd en op jacht naar een nog betere marge. De uiteindelijke 1-3 kwam er dan ook twintig minuten voor het laatste fluitsignaal. Na een vrije trap was het Ruben Eijzenga die de bal kon binnentikken bij de tweede paal. In de slotfase kwam de overwinning voor Berlikum niet meer in de problemen en eindigde Rijperkerk de wedstrijd met tien man als gevolg van een rode kaart voor verdediger Guido Bloemsma na meermaals protesteren.

Al met al een verdiende zege voor Berlikum, dat daarmee nog altijd de beste papieren heeft voor het veroveren van de derde periodetitel en de ranglijst vanaf heden zelfs aanvoert door een verrassende nederlaag van SC Leovardia. Volgende week zaterdag neemt de ploeg van trainer Wibo de Brouwer het op het eigen Sportcomplex De Koekoek op tegen VV Anjum. Wederom een zeer belangrijk duel dat gerust het predicaat cruciaal mag dragen gezien de belangen.